Loading...

Csak ilyet ne! Szigetelés felújítás

Mindig találkozunk valami meglepővel szigeteléscsere kapcsán. Hol elhullott rágcsálók, hol egy kisebb vadaspark, hol csak kihagyott szaruközök, amelyek valamilyen oknál fogva nem lettek szigetelve. Mai akciónk során vegyes szigeteléssel találkoztunk. A hajdan elkészült épületet, amikor a tetőterét építették be, a tetőfólia   belső oldalán bitumenes csupaszlemezt, vagy közismert nevén kátránypapírt helyeztek el. Hogy ez miért volt  jó? nem tudni. 

A szaruzat 12 cm vastag, kívül hagyományos nem páraáteresztő hálóerősítéses tetőfólia található. Ebben az esetben régen belső légrést készítettek, majd ezután szigeteltek.

A hőszigetelő paplan, amit használtak a maradék kb. 10 cm-ben két pe. fólia közé tett kőzetgyapot szigetelés volt. Ez pedig hosszanti irányban helyenként átvarrva egyben tartotta ezt a valószínűleg csőszigeteléshez  használatos anyagot. Eredetileg se nagyon lehetett vastagabb mint 4-5 cm, pláne hogy a varrás még tovább csökkentette az amúgy sem vastag hőszigetelést. 

Nos ezek mellett még polisztirol habot is felfedeztünk pár cm vastagságban, mondhatni megturbózva a szigetelés hatásfokát. Persze sem szélzáróan, sem zártan nem készült, amolyan tömködéses megoldással. A kisállatok itt is jól éltek, legalábbis a szagokból erre lehet következtetni. Az egyszerű vonalvezetésű tetőszerkezet fogópáros megoldású, a fogópárok felett egy réteg farostlemezzel lezárva, letakargatva. 

Huzatos volt eddig a tetőtér?BIZTOSAN!  Mivel a tetőtér többnyire lambéria burkolatú, és hajdanában nem készült légzáró belső párazáró réteg. Ehhez csak adalék, hogy a szigetelés vékony, pontatlan és elég vegyes volt. Akkora hülő felületet ad a sok sok szellőző rés, hogy pára bizonyosan nem volt a tetőtérben, inkább huzat és hideg.

12 cm vastag szarufa, ennyi lehetőségünk van. Ésszerű költséghatárokon belül mozogva, a tetőszerkezetet nem szétszedve a szigetelés cseréje nagyságrendi javulást okoz. Igaz, hogy 12 cm nem túlságosan vastag, de ha ténylegesen teljes keresztmetszetében elkészül a hőszigetelés, a cellulóz szigetelés milyensége pedig garancia a légzárásra, akkor sokkal sokkal jobb lesz a lakók közérzete. Megszűnik a huzat a kritikus pontokon, és kevesebbet kell fűteni.

További fotók a galériában!
Kérjen árajánlatot, ha gyanúsan sok a fűtésszámlája, vagy furcsán huzatos a tetőtér!