Pezocell cellulóz hőszigetelés rendszer garanciával

 

Padlástér Isocell befújás előttA Pezocell minden építkező számára megoldást fejlesztett ki, amellyel a tetőtér-beépítések, szerelt favázas homlokzati falak illetve födémek kialakítását teszi tökéletessé. Általánosságban elmondható, hogy a szerkezeteknél a hőszigetelés-hangszigetelés mellett illetve együttesen a páravédelem és légzárás a legfontosabb tényező egy ház életében. Fontos, hogy az építetők felismerjék azt a tényt, hogy a megélhetésük a házra fordított rezsi díjaktól nagyban függ. Majd, ha már a lakók tudják, hogy egy „1 literes” házban nagyobb kényelemben élhetnek mindamellett, hogy a fűtési költség is csekélyebb, mint egy „20 literes” házban, amelyik nem is olyan komfortos, mert huzatos,akkor nagyot lépünk előre a környezetvédelem érdekében. A legtöbb meleg a padlásfödémen távozik házunkból, ezért fontos a megfelelő vastagságú és kialakítású szigetelőanyag beépítése. A megfelelő hőszigetelés rövid időn belül megtérül, évente 30 %fűtési energiát takaríthatunk meg.

 

TETŐTÉR-BEÉPÍTÉS- A KÉNYELMES OTTHONOKÉRT

Mind az új építkezéseknél, mind a tetők felújításánál gondoljunk a tetőtér beépítésének későbbi lehetőségére. Már tervezéskor figyelembe kell venni a további lakóhelyiségek kialakításának lehetőségét a tetőtérben, a tetőfedő szabványoknak megfelelően beépített alátétfólia, alátétfedés elhelyezésével. Régi tetőszerkezetnél, a beépítéskor ellenőrizni kell a szerkezet épségét, statikai megfelelőségét illetve a tetőfedés és az alátétfólia szigetelőképességét.  A legegyszerűbb megoldás a szarufák közötti hőszigetelés teljes magasságban. Azonban ehhez külső oldali páraáteresztő fóliát illetve belső oldalon párazáró-párafékező fólia alkalmazása szükséges.

 

PÁRAÁTERESZTŐ FÓLIA

Az egyszeres átszellőztetés esetén légmozgás csak a fedés és a fólia között van. A külső légrés szerepe, hogy a fedésen átjutott nedvesség, illetve a párakondenzációból kicsapódott nedvesség az eresz irányában szabadon elfolyjon, a gerinc irányában kiszellőzzön. Az átszellőzés további szerepe a nyáron felforrósodó tetőfedés hátoldali hűtése, a meleg levegő kiszellőzetése, ezzel csökkentve a tetőtér nyári hőterhelését, csökkentve a tetőfólia hőöregedését.Páraáteresztő tetőfólia alkalmazása, a tetősík kiszellőztetése Télen a kiszellőzés megakadályozza a hóréteg alulról való olvadását, a jégsáncképződést, a vízfilmréteg kialakulását. Egyszeresen átszellőztetett magastető csak páraáteresztő (Sd<0,3 m) tetőfóliával alakítható ki, ahol a fólia anyagában átengedi a párát, de a felülről jövő nedvességet zárja.

Tetőtér beépítés esetén egyrészről az egyszerűbb kialakítás miatt, másrészről energetikai okokból (a fólia védi a hőszigetelést a hűtő hatású huzattól) egyszeres kiszellőzésű tetőkonstrukció – páraáteresztő tetőfóliával - javasolt. A megfelelő átszellőzéshez az eresz mentén min. 200 cm2/fm szabad beszellőzésnek, gerincnél minimum 50 cm2/fm szabad kiszellőzésnek és minden szarufaközben legalább 3 cm vastag szabad szellőző keresztmetszetnek kell lennie a fólia és a cserépléc között, a szarufa teljes hosszában. (Kiszellőzés részletes szabályait lásd. Az alkalmazástechnikában)


HAGYOMÁNYOS FÓLIA

A kétszeres átszellőztetés esetén két átszellőztetett légrés van. A felső légrés a fólia és a fedés között, az alsó a fólia és a hőszigetelés között. A felső légrés szerepe ugyanaz, mint az egyszeres átszellőztetés esetén. Az alsó légrés kialakítása azért szükséges, mert ebben az esetben a fólia nem páraáteresztő (0,3 m<Sd). Téli időszakban a lakótér felöl érkező, átdiffundálódó pára elérve a hideg fólia felületét kicsapódik. Az alsó huzat feladata, hogy a fólia felületéről leszárítsa a párát, megakadályozva annak viszszacsepegését. Anyagában nem páraáteresztő (0,3 m<Sd) tetőfólia esetében csak kétszeres átszellőztetés alakítható ki. A fólia nem érhet hozzá a hőszigeteléshez! Hőszigetelt tetőtér esetén minden szarufaközt egyenként át kell szellőztetni, eresztől-gerincig! A kettős átszellőztetés csak egyszerű tetőidom mellett valósítható meg, akkor is bonyolultabb szerkezeti kialakításokkal, precíz kivitelezés mellett. A huzat hűtő hatása miatt a szálas hőszigetelő anyagok vastagságát 30-40 %-al meg kell növelni. Az alsó átszellőzéshez minimum 2 cm-es szabad légrésnek kell lenni a fólia és a hőszigetelés között. Az eresz mentén legalább 200 cm2/fm szabad beszellőzést, gerincnél minimum 50 cm2/fm szabad kiszellőzést kell biztosítani. A fóliát a gerincen, élgerincen nem szabad áthajtani. Ha van rá mód, akkor a kettős átszellőztetést lakó és irodaépületek beépített tetőterei esetén kerüljük, alkalmazzunk páraáteresztő tetőfóliát egyszeres átszellőztetéssel. A páraáteresztő tetőfóliák drágább bekerülési költségét az olcsóbb vagy vékonyabb hőszigetelés árával bőven kompenzálhatjuk. A kevesebb hibalehetőség, egyszerűbb konstrukció miatt számos későbbi bosszúságtól és költségtől kímélhetjük meg magunkat. Szerettem volna illusztrációt tenni a hagyományos fóliához, de nem használtunk ilyet jópár éve.


PÁRAFÉKEZÉS/PÁRAZÁRÁS

A lakótérben a téli időszakban mindig melegebb a hőmérséklet, mint a szabadban. Hibás kivitelezés során elázott penészes üveggyapot A melegebb hőmérséklet magasabb párnyomással jár együtt. A helyiségek funkciójától függően családi ház esetében a belső térben akár 1400-1600Pa-al magasabb a páranyomás, mint kint. A páranyomás különbség hatására a pára a szerkezeteken megpróbál átjutni, átdiffundálódni. Minden esetben a hőszigetelés belső oldalára párafékező/záró réteget kell beépíteni, megakadályozandó, hogy a pára nagy mennyiségben, hirtelen jusson a hőszigetelésbe. Ha ezt nem akadályozzuk meg, akkor a hőszigetelés külső, hidegebb rétegeiben a pára elérheti a harmatpontot és kicsapódik. A kicsapódó nedvesség eláztatja, sok esetben tönkre is teszi a hőszigetelést, a teljes tetőszerkezet károsodásához (gomba és penészkár) vezethet.

Lakások, irodák nappali tartózkodású helyiségeibe minimum 2m<Sd értékű fóliát kell beépíteni. Lakások vizes helyiségei esetén a párafékező fólia minimum 10m<Sd legyen.

Tartósan nagy páraterhelésű helyiségek esetén (pl: üzemi konyha, mosoda, uszoda …) nem elég a párafékező fólia, 100m<Sd értékű párazáró fóliát kell alkalmazni, de ebben az esetben számításokkal is igazolni kell a rétegrend működő-képességét! A párafékező/párazáró fóliát mindig a hőszigetelés belső oldalára kell elhelyezni, toldásait és egyéb szerkezetekhez (tetőablak, falazat) való csatlakozásait pára és légzáró módon összeragasztva, tömítve.

HŐVÉDELEM

A tetőfóliák nem rendelkeznek számottevő hőszigetelési képességgel. A tetőterek hővédelmét a hőszigetelés és a tető megfelelő átszellőztetése biztosítja. Egyes – fényes felületű – fóliáknak jelentős a sugárzott, úgynevezett reflektált hő-visszaverő képességük – ezek a fóliák hatékonyan segítik a nyári hővédelmet. A nyáron jelentősen felforrósodó tetőfedés erősen reflektáló felület, ami a teljes hőterhelés 25–30%-át is adhatja. A hőtükrös fóliák a sugárzott hőmennyiség 90%-át is visszaverhetik, megfelelő átszellőztetéssel. A belső párafékező réteg is lehet hőreflektáló. Itt a cél a téli fűtési energia bent tartása. A reflektáció csak akkor működik, ha a fényes felületű fólia és a belső burkolat (pl.: gipszkarton) között légrés van. A légrést lehet biztosítani távtartó lécezéssel vagy légbuborékos fólia használatával. Ha a légrés nincs biztosítva, azaz a belső burkolat közvetlenül a hőtükrös fóliára van helyezve, akkor a fólia nem sugárzott hővel, hanem átadott hővel találkozik, amit nem tud visszatükrözni.

 

A SZARUFAKÖZÖK KITÖLTÉSE HŐSZIGETELÉSSEL

Ha fontos a belső tér kihasználása, akkor célszerű a szarufaközöket szigetelni. Isocell hőszigetelés a szarufák közöttPezocell páraáteresztő fólia alkalmazásával a rendelkezésre álló helyett tudjuk szigetelni, így a szigetelés hatékonyságát tudjuk növelni. Minden esetben törekedni kell a 20-30 cm–es vastagság eléréséhez, mert az épület fűtési megtakarítása ez által nagyobb lesz.

Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Google Bookmarks RSS Feed 

Szavazás

Ön szerint mi az elsődleges egy hőszigetelés kiválasztásakor?
 

Ki olvas minket

Jelenleg 48 vendég olvas minket

Pezocell qr névjegy

pezowood_qr.png

Translate..