Csak ilyet ne!! Üveggyapot
Written by Szalay Zoltán, on 20-04-2009 23:24

Rosszul beépített ablak, párazáró fólia hiánya, rossz szigetelésSzinte minden második isocell hőszigetelésünk tetőtér szigetelés. A felújítás során jobb esetben csak az elhasználódott szálas szigetelőanygakoat kell kiszedni a szaruzatból, rosszabb esetben a  párazáró fóliát is újra be kell építeni. Általában ez már akkor sem készült el, amikor el kellett volna. A kivitelezés súlyos hibáival találkozunk minden nap.

Az építőanyag kereskedések nagy része a mai napig mezőgazdasági fóliát árul párazáró fóliaként. Azaz a mezőgazdaságban is alkalmatlan fóliát. Talán csomagolásra jó. Nos jól hangzik a kecsegtető ár,de egy épületszerkezetben, amit több tíz évre építünk, ez elfogadhatatlan. 

Mi az, amivel találkozunk?


A leggyakrabban jelentkező probléma, hogy hideg van. Szeles időben valósággal fúj be a szél. Hogy hol? Hát pl. a konnektornál, a tetőtérben a függőleges és a ferde sík találkozásánál, tetősík-ablaknál, kutyaólaknál, és bárhol, ahol rés látható. A képen egy lakóépület tetőterének belső burkolatzát bontottuk éppen vissza. A tünetek a szokásosak. Hideg szeles idő van ősszel, télen. De bent! A visszabontott faforgács alapanyagú belső burkolat alatt nyoma sincs párazáró fóliának. Az eresznél légbevezetés nem volt, a tetőfólia pedig nem páraáteresztő. A szigetelőanyag fölött nincs hely a bejutott párás levegőt kiszellőztetni. A szigetelőanyagon látható fekete foltok, a folyamatosan bejutó nedvesség, majd nedvesség kicsapódása, penészedése látható. A szigetelés bedolgozása is hagy kívánnivalót maga után. Itt egész egyszerűen kiamradt a szigetelés

Ezen a képen, egy épp kibontott belső pozdorjalap alatt fény derül a titokra. Ebben a szarufaközben nem is volt szigetelés. Ha ilyesmit tapasztalunk, hogy téle a tetősík egy-egy ponton, vagy foltban drasztikusan hidegebb, akkor gyanakodhatunk a trehány kivitelezésre. Valakinek anno nem volt kedve befejezni a munkát, vagy elmennie még egy tekercs therwoolin-ért. a szarufa sem túlságosan vastag, nem is csoda hogy 10 cm hőszigeteléssel sokat költött a család fűtésre. 


Egy hőkamerás felvételen azonnal kiderül az ilyen turpisság, de az is figyelmeztető jel kellett volna hogy legyen, hogy egyik helyen meleg, máshol hideg a tetősík. Amikor ilyen trehány munkával találkozunk, akkor érthetjük meg igazán, miért van annyira rossz  véleménye mindenkinek a kivitelezésről. Ezt a rengeteg kellemetlenséget, amit egy ilyen tető újraépítésénél a lakók időben, koszban és pénzben elszenvednek, egy ügyes műszaki ellenőrrel meg tudták volna spórolni. 


Kritikus helyek

Amikor egy tetőszerkezet szigetelése készül, akkor a vápák, élek, tetőablakok mellett, alatt és fölött fokozott figyelemre van szükség. Szigetelési szempontból problémás helyek a tetőnA fotónkon látható vápaszaru két oldalán be-beszabott üveggyapot ránézésre olyan lágy, mint egy pihepuha vatta, csoda  hogy egyáltalán szikével vágató. A drótozáshivatott megfogni a lecsúszás ellen. 
A drótozás rögzítéséhez jól lászik, hogy nem a szarufa síkján rögzítették, hanem a szarufa belső oldalán. Vajon miért? Ezzel még ezt a vacak szigetelést is még vékonyabbra sikerült készíteni. Van ahol 3-4 cm-re zsugorodik így a szigetelés vastagsága. A színek gyönyörű kavalkádja mutatja, hogy hol több, hol kevesebb pár tud a szerkezeten belül lecsapódni. Mindez persze nem kellene hogy érdekeljen, hiszen nem zavar senkit ha nem látszik, de a tetőszerkezet faanyaga folyamatos párás vizes közegben korhadáshoz vezet. Ez pedig pillanatok alatt lerövidíti a tetőszerkezet élettartamát. Nem baj, ha nem ért mindenki a korrekt rétegrend kialakításához, de akkor alkalmazzon a kivitelezőtől teljesen független szakembert


.
 
Keywords : isocell szigetelés, rossz üveggyapot szigetelés, hibás beépítés, szigetelés súlyos hiba, tetőszigetelés, gyapot
Hozzászólás cikk elérése egy weboldal számára Nyomtatás Elküldöm ismerősömnek
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Google Bookmarks RSS Feed 

Ki olvas minket

Jelenleg 45 vendég olvas minket

Pezocell qr névjegy

pezowood_qr.png

Translate..

Ízelítő

Prokoncept ház papír szigetelése

Kicsit idegenkedtek a cellulóz szigeteléstől, mert valamiről csupa jót hallani, az nem ugyanaz mint megtapasztalni, kipróbálni, tesztelni "működés közben".
 Ha a paraméterek nem hazudnak, már pedig CE, ETA minősítettek, akkor jónak kell lennie. A kétszintes épület, a második szint fölött viszonylag alacsony hajlásszögű tetőt kapott. Bővebben >>