Csak ilyet ne! Vékonyodó födémszigetelés

csak ilyet neee födémszigetelés üveggyapottalEgy hűvös őszi napon érdekes telefonhívást kaptam. Egy pár éve épült társasház felső lakásaiban folyamatos párásodás van, nedves foltosodás a mennyezeten,  penészedés, amely nem idén jelentkezett először.
 A felső lakók évente lejavíttatják a plafont, kifestik a szobák mennyezetét. Normális ez, egy 2005-körül épület épület esetében? 6 évvel a költözés után ilyen probléma? A magas fűtésköltségek és a folyamatos páralecsapódás miatt a lakók a közös képviselőhöz fordultak.

 
A falszerkezet 38 cm vastag tégla, további szigetelés nélkül, a felső födém pedig előregyártott vasbeton födém, felbetonnal a tetején. Hogy a födém tartalmaz-e  hőszigetelést, nem lehet pontosan tudni. A zárófödém felett egy hagyományos faszerkezetű tetőt készítettek, betoncserép fedéssel. A tetőtér kihasználatlan, a lépcsőházakból felvezető létrán egy felnyíló (szigeteletlen) fém ajtón keresztül juthatunk. Itt fönt azonnal látszik a szigetelés (hiánya).

A citromsárga üveggyapot összeesett képe fogad. A feljárók környezetében egyértelműen látszik, hogy a hőszigetelést széthordják, letapossák az oda érkezők. csak ilyet ne! cafatokban a hőszigetelésAz évenkénti kéményseprő vizsgálat, és egyéb felmászkálók a feljárók környezetéből szétrugdosták a szigetelést. Igaz, hogy az így kialakuló hőhíd csak a lépcsőházakat fogja hűteni, de a födém többi részén is alakulnak ki további hőhidak. Erre a födémre ez a szigetelőanyag nem alkalmas. Lehet, hogy eredetileg lehetett 10 cm, de most 4-5 cm-nél nem több. Amúgy is hiányos, és a páralecsapódásokból visszahullott nedvesség is folyamatosan tömörítette a lágy szigetelést. Ennek következtében, bizonyos helyeken 2-3 cm-re zsugorodott a hőszigetelés vastagsága. Az, hogy ilyen lágy szigetelőanyagnál nincs kiépítve szervízút a kéményekhez és bevilágítókhoz, az tervezési és/vagy kivitelezési hiba. Sűrűbb szálszerkezetű anyag, vagy nem roskadó, zsugorodásmentes anyag megfelelőbb lett volna. De hát ilyen az élet, ez volt a legolcsóbb, és hát valljuk be, a társasházakat magukból ontó cégeket az érdekli, hogy a legnagyobb legyen a profit. Aki pedig gyanútlanul megvesz egy 4. emeleti lakást, biztos hogy nem fog felmászni a tetőtérbe, hogy ellenőrizze a rétegrendeket, vagy szakvéleményt készíttessen.

Csak ilyet ne! Szigetelés hiányosAkkor most mi a teendő? A teendő az, hogy az emelkedő energiaárak megfékezése érdekében lépni kell. Meg kell szüntetni a hibákat, el kell készíteni (most már 
egyszer végre normálisan) a szigetelést, és fizetni. Fizetni azért, amit valaki egyszer elsíbolt, trehányul készített el. És akik mindezt kifizetik, a lakók. Akiknek tényleg 
semmi közük a kialakult helyzethez.
Mindenképpen fontos megjegyezni, hogy lakásvásárlás előtt kérjük ki szakirányú ismerősünk véleményét, vagy független építészét, mert a kezdetben olcsó ár később drága lehet, ha sokat kell olyasmire költeni amire nem is gondolnánk. Mindenképpen segít, ha az épület, azon belül is a lakás rendelkezik energiatanusítvánnyal. A tanusításban szerepel rengeteg olyan adat, ami laikusok számára nem nagyon értelmezhető, de alapvetően a határoló szerkezetek hőszigeteléséről (falak, nyílászárók, padlásfödém) sokmindent elárulnak. Az energetikai tanusítvány mellé javaslatok is "járnak" érdemes megfontolni.



A galériában további képek a födémszigetelésről.



 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Google Bookmarks RSS Feed 

Ki olvas minket

Jelenleg 50 vendég olvas minket

Pezocell qr névjegy

pezowood_qr.png

Translate..

Ízelítő

Isocell a homlokzaton

Legyen szó régi vagy új épületről, a homlokzat szigetelésére több mód is nyílik. A legismertebb a dryvit rendszer és azok klónjai különféle habokkal. Páraáteresztő képességük nem sok, de hosszú távon bizonyítottak már, ráadásul nem is magyar találmány, így külföldön is kipróbált jóság. Amit most bemutatunk, az egy teljesen új rétegrend. Bővebben>>