Csak ilyet ne! Függesztett rettenet

csak ilyet neee tetőtéri huncutságokUgyan ebből a helyszíni bejárásból nem lett még munkánk, de szerintem ami késik nem múlik.

Történt ugyanis, hogy egy viszonylag új építésű többszintes társas ház tetőszerkezetét hagyományos ácsolattal készítették el. Konkrétan ezzel is akadtak hibák, de ha hőszigetelési szempontból nézzük az épületet, akkor ez másodlagos dolog. A kivitelezési hiba tanulsága miatt viszont mindenképpen érdemes legalább egy fotót megmutatnom.

A képen a tetőtérben álltam, és egy nagy lyukat véltem felfedezni a kisebb tetőelem nagyba csatlakozásánál, ahol nemcsak egy veréb, de ha arról van szó egy réti sas is be tud sétálni, talán még úgy is, hogy a fejét nem is kell lehúznia. Valószínűleg 1-2 év és egy madárházzá fog változni a padlástér. (Persze ha a nyestek jönnek előbb, akkor ezt a madárállományt  meg fogják tizedelni, és helyreáll az egyensúly). A szelemen alatti tátongó nyílás elfelejtődött befejeződni, se burkolat, se falszegély, se semmi...

Nem azért mentem, hogy észrevételeimmel idegesítsem a lakókat, hanem a födémszigetelés hiányosságairól, javítási lehetőségeiről tárgyaljunk, illetve javítsuk a javíthatót. 

Panaszok, tünetek: 

Hideg van. Úgy is ha fűtenek. hmm. Penészfoltok a gipszkartonon, a sarkokban, tetőablakokon, mennyezeten. Mindenhol. Kivétel nyáron, akkor meleg van. Nagyon. 
A padlástérbe a folyosóról vezet egy lenyitható padláslétra. A fenti kép fogadott ahogy felértem. Kiláttam. A kis nyaktag a lépcsőház felett volt, innen kellett átmászni-kúszni jutni egy viszonylag nagyobb térbe. Az egybefüggő tetőptérbe jutva látszólag szigetelt függesztett mennyezet látszik. 
Hibás födémszigetelésCsakhogy. 

A válaszfal, amit először kiszúrtam vígan átböki a szigetelést. Miért is baj ez? A felső tér télen úgy -15 is lehet. A kerámiatégla, annak ellenére hogy levegős cellái vannak a hideg levegőt szépen beengedi és leviszi a lakótér mennyezete alá. A szélzárást biztosítani hivatott fólia ööööö... nincs. Van ugyan egy vékony fólia, de nincs rávezetve a falra, nincs leragasztva. A hőszigetelés pedig kevés. Ez lehet hogy tervezési hiba is, de a terveken nincs feltüntetve az előírt sigetelőanyag (üveggyapot) minősége. 
A másik szembetűnő dolog az, hogy nem csak válaszfalak jönnek át a szigetelésen, hanem főfalak, illetve azok tetején beton koszorú. Ami persze semmilyen hőszigetelést nem kapott. Ez még veszélyesebb mint a válaszfal. Miért? Mert a beton hővezetési tényezője többszöröse a kerámia téglánál, ezért még inkább vezeti a hőt, áthül, a lakótérben pedig a fagyott hideg betontesten persze hogy lecsapódik a pára. Szigetelési és tervezési hibák

Legalább a koszorú teteje le lenne szigetelve. Átvezetve rajta a hőszigetelést. De nem, gondosan kihagyták a szigetelést.

Egy másik probléma, amiről nem tehet a hőszigetelő anyag gyártója, (mert nemrég egy tető bontásánál találtunk egy kis cetlit, hogy therwoolin 1990-ben BNV nagydíjas terméke a 10 kg/m3 sűrűségű szigetelő anyag) hogy még 2006-ban is ilyen népszerű lesz az anyag. Csak azért azon el kellene gondolkozni, hogy ha egyszer födémre gyártják, (mert falban ugye nem áll meg) hogy ha megfogom, igencsak el kell tanakodnom hogy ez most 5 centis akart lenni, beépítették két rétegbe hogy legyen 10 centiméter szigetelés, vagy 2x10 centi, csak visszaesett 5-re, vagy erre masírozik a Köztársasági Őrezred és azért ilyen. 

Naszóval. EZ NEM  IDE VALÓ. Erről röviden ennyit. És nem így beépítve. Többi kép a galériában megtekinthető.
Még egy dolog felmerült bennem. Ha egy lakás fölött csak 80 m2 gipszkarton, illetve szigetelés van, akkor oda felülről könnyen be lehet jutni egy szikével. Természetesen ez szigetelőanyagtól független dolog. 
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Google Bookmarks RSS Feed 

Ki olvas minket

Jelenleg 33 vendég olvas minket

Pezocell qr névjegy

pezowood_qr.png

Translate..

Ízelítő

Cellulóz szigetelés gerendaházban

Duplafalas gerendaház Isocell hőszigetelése

A gerendaházak hőszigetelése, szélzártása és párafékezése az egyik legnagyobb feladat, amelyet nagyon ritkán sikerül jól megoldani. A boronafal nem tökéletesen zár, akármilyen jó minőségű is. Összeépítés után roskad még 1-2 évig, az ebből eredő mozgásokis réseket hozhatnak létre, ami újabb rés a házon. Bővebben>>