Légzárás, szélzárás cellulóz szigetelés kiegészítői

Légzárás és szélzárás

- Légzárás

Isocell légzárás és szélzárás egy gerendaház ablakának tokszerkezeténA Pezocell a hőszigetelésen kívül számos fontos kiegészítő terméket épít be a rá bízott épületekbe. Ezek a párafékezők, diffúzióképes tetőfóliák, ragasztástechnika, szigetelőcsíkok nyílászárókhoz. Ezek NEM egy kizárólagos márka termékei, nem egy rendszer, amelyet kötelezően fel kell használni. Ezek az anyagok különböző gyártócégektől általunk ésszerűen összeválogatott termékek. Lehet hogy a Dörken cég párazáró fóliája a legjobb, de a fólia ragasztására már más terméket használunk. A fólia és egyéb szerkezetek légzáró tömítéséhez pl. Tremco illbruck márkát tartjuk a legjobbnak, ezért ide ezt építjük be. Lehet, hogy az Alfa cég gyárt jó minőségű ragasztószalagot, és lehet hogy a Siga a legjobb minőség, de ha a megrendelőnk ránk bízza a döntést Rothoblaas ragasztószalaggal dolgozunk. Az Isocell gyár évek óta egyre több és több cellulóz szigetelést ad el. Ennek ellenére csak egy gyártó a sok közül. A technológia sokkal régebbi, és rengeteg a gyártó. A kész épület minőségét pedig minden esetben a kivitelező cég hozzáértése fogja meghatározni. 

Visszakanyarodva, miért is fontos a légzárás?

A páralecsapódásból eredő károk elkerülése az épület szerkezetében. Hőáramlásból eredő hőveszteség kiküszöbölése. A légáramlásból eredő huzat kiküszöbölése. Szabályozott légcsere alacsonyenergiájú- ill. passzív- házaknál. Radonnal vagy penészpórával szennyezett földterületről történő légáramlás kizárása. Nyári hővédelem, a felforrósodott tetőről érkező légáramlat kivédése. Légzárás és a zaj elleni védelem biztosítása.  A légátersztés egy rejtett hiba, melyet a ház átvételekor nem észlelünk, ami adott esetben 30 évig is terhel minket.


A képen, egy gerendaházunk ablak-fal kapcsolata látható. A szélzárást az Isocell rendszer ragasztószalagai adják meg. A lambériával letakart részen, a belső oldali párafékező fólia, valamint az ablak áltokja van szélzáróan leragasztva a ragasztószalaggal, illetve a gyári nyílászáró és segéd OSB.


- Szélzárás


A falszerkezet külső felén kell létrehozni, hogy a hőszigetelést ne járja át a hideg levegő és ezáltal a hőszigetelési értéket ne rontsa.
 

Tégla szerkezeteknél a légzárás kérdését a vakolat oldja meg. A vakolat áttöréseit (süllyesztett fali aljzatok, szerelvények...) tartósan le kell szigetelni. 
  A tetőszerkezetben a légzárás rétegét párafékezők / zárók vagy préselt fa lapok biztosítják, melyeket a betonnal, falszerkezettel való találkozásnál, átfedéseknél tartósan le kell ragasztani. (Speciális szigetelő anyagot és ragasztó szalagot használjunk – hagyományos csomagoló szalag nem alkalmas.)

A tömítetlen pontok vizuális megjelenítésére egy hőkamera vagy egy ködgép is használható.

  A hőkamerán világosan látszanak a különböző hőmérsékletű felületek. A hidegebb felületek sötétebb és hidegebb színekkel, míg a melegebb felületek melegebb színárnyalatokkal, színekkel ábrázoltak. Az üveg egyöntetű hőhíd, a nyílászáró tokszerkezete pedig egységes, jobb szigetelésű min az üveg. A sarokban pedig a szokásos hőhíd, a hideg felület, amely legelőször fog penészedni. Helyes ablakbeépítéssel ez elkerülhető. Valószínűleg ennek a háznak nincs külső hőszigetelése, mert ha lenne, a spalét befordulása is hőszigetelt lenne legalább néhány cm-nyit. 

A ködgép megmutatja, hogy hol szivárog a levegő a házból. Egy helytelenül, figyelmetlenül kivitelezett elektromos szerelés, nem leragasztott párazáró fólia, hibásan elkészített tetősíkablak-beépítés, pontatlanul és hézagokkal összeépített üvegportál. A látszólag új és jó hőszigetelésű épületből csak úgy szökik a meleg. Pótlásáról gondoskodik a kazán, de egyáltalán nem hatékony és környezetkímélő az épület.
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Google Bookmarks RSS Feed 

Szavazás

Ön szerint mi az elsődleges egy hőszigetelés kiválasztásakor?
 

Ki olvas minket

Jelenleg 49 vendég olvas minket

Pezocell qr névjegy

pezowood_qr.png

Translate..

Ízelítő

Prokoncept ház papír szigetelése

Kicsit idegenkedtek a cellulóz szigeteléstől, mert valamiről csupa jót hallani, az nem ugyanaz mint megtapasztalni, kipróbálni, tesztelni "működés közben".
 Ha a paraméterek nem hazudnak, már pedig CE, ETA minősítettek, akkor jónak kell lennie. A kétszintes épület, a második szint fölött viszonylag alacsony hajlásszögű tetőt kapott. Bővebben >>