Szigetelés egy duplafalas öko gerendaházban

Duplafalas öko gerendaház Isocell szigeteléssel szélzárássalA gerendaházak hőszigetelése, szélzártása és párafékezése az egyik legnagyobb feladat, amelyet nagyon ritkán sikerül jól megoldani. A boronafal nem tökéletesen zár, akármilyen jó minőségű is. Összeépítés után roskad még 1-2 évig, az ebből eredő mozgásokis réseket hozhatnak létre, ami újabb rés a házon. Amikor szóló gerendafal és belső hőszigetelés készül, akkor a párazáró-fékező fólia körbevezetése a határoló szerkezeteken, a nyílászárók tokjaira vezetés a feladat lényege. Ha nem korrekt a párazáró fólia folytonossága, a leragasztások minősége, esetleg nem megfelelő minőségű a fólia, akkor szinte biztosan huzatos lesz a ház. Mehet a fűtés folyamatosan, nem lesz meleg és nem kívánt légáramlatokkal lesz tele a ház. 
Egyszerűbb az eset ha duplafalas gerendaház épül. Idén év elején építettük ezt az épületet, ahol a falat, födémet, tetőt is Isocell szigeteléssel szigeteltük, illetve az Isocell rendszer párazáró-fékező fóliáit, ragasztószalagait használtuk. Amikor a dupla fal megépült, a falakba kerülő elektromos vezetékek, védőcsövek elhelyezésre kerültek, kezdődhetett a szigetelés, illetve az előkészítő munkálatok. A nyílászáróknál a lezárásokat fóliával oldottuk meg. Itt a cél a papírszigetelés kijutásának megakadályozása, nem a tökéletes zárás. A párazárást később, az ajtók és ablakok beépítésekor készítjük. Ekkor már előtérbe kerül a szélzárás és a párazárás problémaköre.

Duplafalas öko gerendaház hőszigetelésecellulóz szigetelés duplafalas gerendaházban
  A szigetelést a falszakaszok tetején végezzük, a kifújást szakaszosan végezzük.  Amikor egy falszakasz szigetelése befejeződik, a szaruzatig végezzük a szigetelést. Ez azt jelenti, hogy a falak teteje fizikailag nincs lezárva. Ott a papírszigetelés befordul a tetősíkba, majd folytatódik mint tetőszigetelés. Az építési mód egyik legnagyobb előnye itt jelentkezik. Mivel nincs talpszelemen, (Az utolsó gerendaelem az ) ezért annak környezete nem is okozhat gondot szigetelési szempontból. 

    Amikor az összes falszakasz kész, folytatódhat a szigetelés a tetősíkkal. Ehhez persze más is kell, konkrétan el kel végezni a tetőszerkezet belső oldlán a párafékezést, azt rá kell vezetni az oromfalakra, illetve a függőleges falak utolsó elemeire. Ehhez az Isocell rendszer Öko natúr 6,45 -ös Sd értékű fóliáját, valamint a leragasztásukhoz Isocell Airstop ragasztószalagot használtunk. A tető belső síkjára feszítve, tűzve, majd átlapolásaikon leragasztva. A fóliát az oromfalhoz folytonosan ragasztjuk, illetve a fólia tetejét a látszó tarljszelemen oldalaira. 
 Födémszigetelés Amikor a tetősík belül is kész, (lambéria burkolat) akkor a födém tetején szerelendő gépészeti munkákat kell megvárni. Meggyőződésünk, hogy a fafödém tetején is összefüggő fóliaréteget kell kialakítani. Azt is leragasztva az oldalfalakhoz. Itt nem is annyira párafékező szerep, mint a használatból eredő föntről esetlegesen lehulló por megfogásáról van szó. Amikor a párnafázat elkészül a födémen, elkészülhet a hőszigetelés. Ezután -jelen esetben- 4 oldalán nútolt OSB burkolást készítettünk. Ez képes fogadni a különböző lehetséges burkolatokat majd. 

Érdemes szót ejteni a nyílászárók szél és párazárásáról. Isocell szigetelés duplafalas öko gerendaházbanA nyílászáró gyártója által átadott ablak, ajtó egy nyersanyag, amihez különböző elemeket és rétegeket rögzítve felnöveljük a gerendaház falvastagságához, illetve mindezek előtt külső és belső párazáró és páraáteresztő de szélzáró szalagokat rögzítünk. Az Isocell Iso window F1 külső és belső szalagjait felhasználva tökéletesítjük a rendszert. A beépített rögzített nyílászárókat végül deszka takarással látjuk el.

Az épületben a következő helyekre használtunk Isocell szigetelést:

- A főfalak 2x80 mm-es tömör gerendafalból készültek, ezek közé 15 cm Isocell szigetelét fújtunk.
- A tetősík 20 cm vastag szarufái közé fújtunk Isocellt, vízszintesen terített rész (fogópár) nem volt
- A fafödém tetején 10 cm párnafázat között szigeteltünk Isocellel. 
  Az összes bedolgozott papírszigetelés mennyiség úgy 3,5 tonna volt. 

A szigetelés többi képe a galériában megnézhető
A ház építéséről a fázisonkkénti képek ebben a képgalériában láthatók.

A gerendaházakról a pezowood.hu oldalunkon, vagy a fahaz.info weboldalunkon olvashat többet.

  
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Google Bookmarks RSS Feed 

Ki olvas minket

Jelenleg 52 vendég olvas minket

Pezocell qr névjegy

pezowood_qr.png

Translate..

Ízelítő

Isocell a homlokzaton

Legyen szó régi vagy új épületről, a homlokzat szigetelésére több mód is nyílik. A legismertebb a dryvit rendszer és azok klónjai különféle habokkal. Páraáteresztő képességük nem sok, de hosszú távon bizonyítottak már, ráadásul nem is magyar találmány, így külföldön is kipróbált jóság. Amit most bemutatunk, az egy teljesen új rétegrend. Bővebben>>