Minősített passzív ház cellulóz födémszigetelése

Az épület vasbeton monolit födémén nem kevesebb, mint 50 cm vastag cellulózszigetelést építettünk (fújtunk) be.
Hogy van-e értelme ekkora vastagságban szigetelni?
Vagy mi az ésszerű mértéke egy hőszigetelésnek?
Természetesen ahogy az minden határoló szerkezetnél, itt is számolható milyen vastagsággal mit nyerünk. Egy passzív ház, pláne ha minősített megkövetel bizonyos számokat. A tervezés során az opak felületek hőátbocsátási tényezője kisebb kell legyen mint 0,12 W/m2K.  Szimplán ha egy kb. 15-20 cm vastag vasbeton födémre szigetelünk, mint ahogy itt is tettük, 50 cm climacell cellulóz hőszigeteléssel U=0,079 W/m2K hőszigetelési értéket érünk el.

Ha a szigetelési vastagságot csökkentjük 10 cm-rel, vagyis 40 cm vastag cellulóz szigetelést készítünk, úgy ez az érték U=0,098 W/m2K. Még mindig belül vagyunk a passzív házak előírásain. Mi a helyzet 30 és 20 cm-rel? 30 cm-es cellulóz szigetelésnél 0,13 W/m2K, míg 20 cm papírszigetelésnél 0,192 W/m2K lesz az U értékünk. Szerencsére a papírszigetelés (nyitott befújásnál) később tovább vastagítható, de amig a nyílászárók hőszigetelési értékeit a gyártók nem tudják megfelelően alacsony szintre szorítani, (jelenleg úgy 0,6-0,8 W/m2K) addig kár is ezen gondolkozni. A gyenge pont mindig is a nyílászáró marad, hisz nem lehet a végletekig növelni a méreteit. 

A szigetelt passzív ház hagyományos tetőszerkezetére természetesen nem lehet a lakótérből jutni. Nehezen megoldható lenen a feljutás szélzárása, hőszigetelése. A passzív házak többségénél ezért kívülről lehet a tetőtérbe jutni. A helyszín előkészített volt az 50 cm szigetelés fogadására. Egykét elektromos kötés már kiemelve várt minket egy erre acélra készített faváz tetején. Ugyancsak kiemelve vártak a légcserevezetékek elosztói.

Jogosan merülhetne fel a kérdés, hogy is néz ki ez a tetőszigetelés a talpszelemen környékén. Milyen is a fal és födém kapcsolata. Amikor több mint 25 cm-es hőszigetelés készül, a talpszelemen fölött már alig lenne megfelelő a kívánt hőszigetelés vastagsága. Ekkor jön az, ami jobbra a tervrészleten látszik, oszlopsoron még egy szelemen kerül beépítésre, mintegy emelt tetőszerkezet készül.

Amikor 50 cm hőszigetelés készül, a szabadon fújt cellulóz sűrűsége is fokozatosan növekszik, hiszen 20 cm és 50 cm szigetelésnél az alsó 10 cm-t nem ugyanaz a tömeg nyomja. Ez kb. 37-42 kg/m3 lesz a kezdeti 35-37 kg/m3 helyett. (különböző rétegekben különböző sűrűség) Passzív ház födémszigetelésénél a cellulóz nagyon jó választás. Mindamellett, hogy garantáltan tökéletesen hőhídmentesen szigetel, bármikor a későbbiekben lehetőség van újabb réteg szigetelés felhordására. Arra is van mód, (ez nem feltétlen csak a passzív házakra vonatkozik) hogy bármilyen tetőtéri szervizelés során csak egy hólapáttal kitakarítunk magunknak egy kis felületet, majd a javítás végeztével visszahúzzuk a hőszigetelést. (Mintha havat lapátolnánk) Összegezve, az 50 cm tényleg az a méret, amelyet már nem nagyon érdemes túllépni. addig biztosan nem, míg a többi határoló szerkezet hőszigetelése jelentősen nem javul.

   
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Google Bookmarks RSS Feed 

Ki olvas minket

Jelenleg 48 vendég olvas minket

Pezocell qr névjegy

pezowood_qr.png

Translate..

Ízelítő

Siga: kipróbáltuk
A svájci Siga cég neve itthon nem nagyon ismert. Fóliákat és ragasztóanyagokat gyártanak a magasépítési ágazatnak. Rendkívüli minőségükhöz kissé borsos ár is tartozik, de ha valaki a legjobbat, legtartósabbat szeretné, akkor a legjobb választás. Kipróbáltunk egy hagyományos "L" alakú tetőtér belső oldali párazárásának és papírszigetelésének készítésekor.   Bővebben>>