Manzárdtető párazárása hőszigetelése

Manzárd tető cellulóz szigetelése
Csábító választás lehet bitumenes zsindellyel fedni lakóházat. Egyszerű, gyors rögzítés, könnyű, problémamentes szabás. Tényleg hamar elkészül. Viszont nem olcsó, és kifejezetten nehézkes kiszellőztetni a tetőt. Közel sem bír annyit mint egy cserépfedés. Egy utólagos tetőtérbeépítésnél ütközik ki leginkább, hogy nem is volt olyan jó választás? 
 
Egy bitumenes zsindellyel fedett épület tetőszigetelését sokkal nehezebb megvalósítani. Hogy miért? Amikor a tetőfedés kiválasztásra került, valószínűleg az ár dominál. Igaz, a manzárdtetők leggyakrabban vékony tetőfedéssel készülnek. Pala, zsindely, esetleg fémlemez. A szarufákon deszkaborítás, majd (esetleg egy zsindelyalátét lemez után) jöhet a zsindely.
 
Telnek múlnak az évek, és szükségessé válik a tetőtér beépítése. A tető hőszigetelésére rendelkezésre álló vastagság nem elég. Van egy másik probléma is. A teli deszkázatnak nem lehet közvetlenül hőszigetelést engedni, mivel a bitumenes zsindely párazáró, nem tud kiszellőzni a tető. 
Sajnos belülről egy komplett fóliaréteget kell a deszkázattól 3-5 cm-re eltartva beépíteni. 

Szerepe a hőszigetelés és deszkázat között egy légréteg kialakítása. A fóliának páraáteresztőnek kell lenni. A szerelés úgy történik, hogy a szarufák oldalaira léc kerül felrögzítésre, majd ennek lakótér felé néző oldalára már fel lehet tűzni a fóliát. Erősnek kell lenni, hiszen a cellulóz szigetelés nyomását ki kell bírnia.

A léc és a fólia elhelyezése után a szokásos szarufavastagítást kell elkészíteni. Jelen esetben a 15 cm szarufavastagságból ha elveszünk 5 cm-t kiszellőzésre, majd belső oldalon 10+ cm-rel megnöveljük a síkot, így kb. 23-25 cm lesz a hasznos szigetelési vastagságunk. A 23 cm elméleti, hiszen a papírszigetelés nyomása 85-90 %-ban vastagabb lesz pár cm-rel, így átlag 24-25 cm-es hőszigetelés érhetünk el. A vastagításokhoz palló darabokat, 42x80 mm-es darabokat kellett rögzíteni. Erre szarufával párhuzamosan került a léc. Az anyagtakarékos szarufavastagításnál az egymás mellett kialakult szigetelési közöket fóliával kell lezárni.

A párazáró fólia rögzítése, ragasztása, és belső lécváz elkészítése a megszokott módon történik. Kezdetben úgy tűnik a tetőfedés bizonyos fedéssel olcsóbb, viszont egy tetőtérbeépítésnél az előzőleg el nem készített rétegeket meg kell csinálni. A szarufa-közök kiszellőztetését a középszlemen mögött, a felső légtérbe nyitva kell hagyni, illetve alul a fedésen légbevezető nyílásokat kell kialakítani.

További megoldásra váró probléma az eresz kialakítása, ami szerencsére a homlokzat szigetelésével részben orvosolható. 
A rajzon a most megvalósított megoldást vázoltam. Természetesen van ennél jobb, még kevesebb apró hőhíddal, de a több éve megépített kész helyzeteket sokszor már nem lehet megváltoztatni. A lehető legtöbbet kell kihozni a szerkezetekből, ami gazdaságosan megoldható.
 
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Google Bookmarks RSS Feed 

Ki olvas minket

Jelenleg 49 vendég olvas minket

Pezocell qr névjegy

pezowood_qr.png

Translate..

Ízelítő

Szigetelés fachwerk házban
fachwerk ház isocell szigeteléseJelen példánkban a szaruzaton és födémen is Sd>300 m értékű fóliával, illetve kiegészítőivel dolgoztunk. Azon építési mód, amellyel ez a lakóház megvalósult viszonylag ritka Magyarországon. A fachwerk házak történelme a középkorba nyúlik vissza, amikor is a favázat felépítve sárral-vesszővel töltötték ki a kialakult mezőket. Bővebben>>