Tetőtéri hőszigetelés szarufavastagítással és párazárás

Gyakran a tetőtérre csak a beköltözés után évekkel lesz szükség. Addig a födémet le lehet zárni, majd amikor szükségessé válik, az alsó szint érintése nélkül el lehet készíteni a tetőtér beépítését. Ideális egy üres padlástér, ahol kényelmesen lehet dolgozni, nem kell lomokon bukdácsolva alkotni.

A tetőtérben elvégzendő feladatok (hőszigetelés és párazárás tekintetében) 
 
1. Alátétfólia szélzárása (micsoda??? igen!) 
2. Szarufák vastagítása befelé, a hőszigetelés helyének felnövelése a számított /kívánatos/ még érdemes szintre. 
3. Belső párazáró fólia beépítése, párazáróvá tétele, 
4. szorító szerkezeti lécváz rögzítése a fólián. 
5. Ja és mehet a cellulóz szigetelés. 


Szélzárás
Arról senkit nem kell meggyőzni, hogy a cserép, legyen az bármennyire is jól záródó átengedi a levegőt, nem is beszélve az ellenléc síkjában eresznél télen végigszáguldó légáramlatról. Ez a hideg levegő a fólia átlapolásainál, vagy a tetőablakok és fólai találkozásánál bejöhet. Ide tartozik az oromfal és fólia kapcsolata, és a külső fal és tetőfólia találkozása. Mind mind szélzárás szempontjából problémakör, amit meg kell oldani! A szélzáráshoz erős ragasztószalagra és megfelelően pormentes felületre van szükség. A pormentesség a felület kellősítését jelenti. Ez végezhető alapozó spray használatával, de ha több a felület az ecsetes felvitel a nyerő. 
A fóliák átlapolásai, illetve a fent említett szélzárási ragasztási műveletek ragasztószalaggal készülnek. Minden esetben meg kell győződni arról, hogy amit használunk az arra való amire szertnénk. Az occsó aszt jó' ragasztókat hagyjuk meg postai célokra. (Később ezek javítása elég nehézkes -- konkrétan szét kell kapni hozá a tetőt.)
Tehát: Fólia átlapolásainak leragasztása, tetősík ablakok, oromfalak, térdfal és fólia kapcsolatának szélzáróvá tétele. Párazáró nem lesz a szerkezetünk, mivel a tetőfólia páraátersztő. Nem szabad megfeletkezni a kőműves-szabaduló művészek produkciójának eltüntetéséről sem. Szokásuk, hogy kémény építésekor úgy összekaszabolják a fóliát hogy kiférjen kényelmesen minden. Állványanyag, bakok, talicska, betonkeverő, ládasör. No ezt kell kultúráltan visszazárni, ha esetleg elmaradt. Ragasztás, tömítés, szélzárás, vízzárás. 
 
Szarufák vastagítása a kellő méretre. 
A hagyományos faszerkezetű tetők leggyakoribb használatos szarufa mérete 15 cm. Nem is mennék bele a szigetelés vastagságának témakörébe, most nem ez a cikk tárgya. 25 cm körüli vastagságot célzunk meg, ami hát nem rossz. (U értéke kb. 0,156 W/m2K lesz) . Nagyon egyszerű módon történik a vastagítás. Kis lécdarabokat lövün a szarufák befelé néző lapjára, a kellő vastagságban. (Ez most egy fektetett, egy állított sor,. majd ezeket összekötendő egy hosszú fektetett léc jön) Ebben az esetben, a 16 cm-es szarufa 3+5+3, azaz 16+11=27 cm lett. Amikor cellulóz szigetelés készül, a kifújásra váró köz általában két fólia réteg közé kerül. A cellulóz hőszigetelés sajátossága, hogy nyomással kerül a közegbe, tehát ki fogja puposítani a fóliákat. A páraáteresztő tetőfólia a cserép felé, a párazáró fólia pedig befelé fog púposodni. Ezt fogjuk meg belül egy lécvázzal, amelyhez vagy közvetlenül rögzíthető a belső burkolat, vagy szükséges egy szintező réteg (pl. közvetlen függesztő) beépítése. Itt merülhet fel jogosan az akérdés, hogy mi lesz a tetőfóliával.
 
A szellőző légréteg mérete:
Ez a kérdés a tető építésekor merü fel általában. Idehaza a szokásos vastagság 3 cm, ennyi az ellenléc mérete. KEVÉS! Nagyon kevés. Ezt még sok esetben a tető eresz oldalán a légbevezetésnél azzal szűkítik, hogy a szarufák tetejére közvetlenül rögzítik az ereszburkolatot. (ekkor alig marad 1-1,2 cm) Márpedig ha a belépő részen ekkora a keresztmetszet, ez lesz a hasznos keresztmetszet, hiába a felette nagyobb vastagság. A helyes megoldás: 
1. A szarufába belesűllyeszteni a lambéria vastagságát. (szarufákként kivágva)
2. Az ellenlécet 3-4 szeres vastagságba növelni. Igen, akár 10 cm is lehet ez a vastagság. 
Az elv: Hiába a szellőző rés, ha nincs ventilláció a kis keresztmetszet miatt. A tető hajlásszöge is befolyásolja a légmozgás sebességét. A tető meredekségével nő a sebesség, tehát alacsony hajlásszögnél különösen indokolt a rés magasságát növelni. 
A cellulóz szigetelés készítése közben a tetőfólia a cerepek irányába dagad, púposodik, rontva ezzel a hatásos kiszellőző légrés keresztmetszetét. Erre az a megoldásunk, hogy az ellenlécekkel párhuzamosan, léceket fűzünk be a fólián kívül. . . . . . Tehát. Fólia átlapolások között belülről lécet dugunk ki, majd egy-egy ponton a tetőlécekhez rögzítjük. Ezzel elértük, hogy a léc meg fogja támasztani a fóliát. Ez elkészíthető lécezéskor is, dirib-darab maradék lécekből megoldható.
 
Lécezés összekötése:
A vastagítás után a szarufákkal ismét párhuzamos lécet rögzítünk a magasító pontokra. Ekkor kialakulnak a párazárás síkjai. Ez a léc általában a térdfaltól indul, és a fogópárok közé fut be. Oda is lehet rögzíteni. Ha nagyon hullámos a szarufák belső síkja, minimális szintezés itt is lehet készíteni. Ugyan mi ritkán alkalmazzuk, de aki nem szeretne kartonozáshoz újra a síkokoat beállítani, a szarufák oldalaira lehet deszkát rögzíteni, mellyel azonnal beállítható a megfelelő vastagítás, és a pontos belső sík is. (esetleg ez lehet felcsíkozott OSB) Szempont az ár is, a léces megoldás tűnik a legolcsóbbnak. Annyit érdemes megemlíteni még, hogy nem számít az esetleges pontatlanság, a nem egyforma lécek, a hosszú összekötő lécek vágásai mennyire pontosak, ugyanis a cellulóz szigetelés minden kis rést ki fog tölteni, nem maradnak hézagok. És igazából ezen múlik a hőszigetelés, nem feltétlen a lambda értékek 1-1 századbeli eltérésein.
 
Párazáró fólia:
Hurrá, fóliázhatunk. Általában erős párazárású, Sd<= 150 méter értékű erős fóliával dolgozunk. Erre ár/érték arányban a legjobb a Dörken Reflex fólia. Jelen esetben is ezt használjuk, erős párazárású, masszív, jól bírja anyomást, húzást. Szinte szakadásbiztos. (mindez nem mondható el a mindenfelé beszerezhető vékony olcsó, a legkisebb hanghatásra is szakadó-pöndörödő fóliákra) A fóliát felkapcsozzuk, mindenhol bő 5-8 cm túllógással, átfedéseknél a fólián látszó 12-15 cm átfedést alkalmazzuk. Az áttöréseknél, pl. kémény, tetősík alblak, csövek, kábelek a fóliát kivágjuk, majd ragasztásnál nem feletkezünk meg róluk. A tetőík ablakok vállaiba futtatjuk a fóliát, minden oldalról. Ahol kisebb a vastagság mint ami befújt szigeteléssel megoldható, sajnos kénytelenek vagyunk szálas anyaggal kitölteni. 
 
Ragasztások:
A párazáró fólia, ahogy nevében is szerepel, a levegővel együtt szállított pára útját hivatott megállítani. A párát a legjobban a FÉM zárja. Ezért kap alu gőzölést a fólia is. Ez azt jelenti, hogy ha nem ragasztunk le MINDEN rést, a párazárásunk nem ér semmit, mitöbb a le nem ragasztott helyeken feldúsulhat a páramozgás, vagyis koncentráltan jelenik meg a hőszigetelésben. Innen jön a jól ismert befejezés, hőhíd, penész, hülés, esetleg szerkezeti károk. Mindez persze feltételes, mert ha géppel, vagy kézzel állandóan olyan szinten tudjuk tartani a belső páratartalmat, akkor ez a folyamat nem indul el. Erre viszont nem lehet alapozni, a szerkezetnek gép nélkül is működnie kell. 
Először a párazáró fólia átlapolásait kell leragasztani, majd a fóliaréteg találkozását a falakkal, födémmel, oromfalla, ezután jöhetnek az áttörések. A ragasztásoknál minden esetben alapozót kell használni, hacsak nem győződtünk meg az ellenkezőjéről, vagyis hogy minden pormentes. (Ilyen építkezést még nem láttam) A tetőísk ablak vállaiban tubusos ragasztóval, vagy ragasztószalaggal tömítünk.   
 
Lécváz: 
A kész párazáró fóliára szorító lécvázat rögzítünk. Általában csavarozzuk, így a gipszkarton burkolatot készítő felhasználhatja, esetleg beállítja vele a szinteket. A szorító lécváz között persze ki fog púposodni a fólia, így néhol minimálisan vastagabb lesz a tervezett szigetelés, illetve a felhasznált anyag.  
 
Szigetelés:
A kialakult kazetták kifújása megkezdődhet. A ferde síkok Isocell hőszigetelése a fogópárok tetejéről tölthető. A csövet leengedjük a talpszelemenig, majd a fogópárokig töltjük. Az összes szaruköz cellulóz szigetelése után kezdődhet a fogópárok síkjának hőszigetelése. A kellő magasságig laza terítéssel. Az elkészült cellulóz hőszigetelés kitöltöttség tekintetében biztosan a legjobb választás. 

... elnézést, brutál hosszú lett ...
 
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Google Bookmarks RSS Feed 

Ki olvas minket

Jelenleg 45 vendég olvas minket

Pezocell qr névjegy

pezowood_qr.png

Translate..