Régi parasztház tetőszigetelése

cellulózszigetelés régi parasztház tetőterébenKi ne járt volna már olyan padláson, ahol akár 80-100 éves tetőszerkezetet látni. Ácsmesterek fáradtságos munkájának gyümölcse még mindig masszívan ellenáll az időnek. Vastag fekete pókháló, por lepte szarufák, szelemenek. 
Amikor még ritka volt a fűrészgép, gerendánként bárdolták a tető elemeit. A bárdot egész nap egy kézben tartva faragták,  alakították megfelelő keresztmetszetre a hatalmas fenyő gerendákat. Ritka volt a fém rögzítés, csak kovácsolt szegek akadtak, de a csapolások és toldások gyakran fa csapokkal rögzültek. Egy ilyen tetőt, amelyet már többször toldottak, öregebb mint 100 év, nem lehet szívünk visszabontani. A szarufák nem elég vastagok, a síkok nem pontosak, a lécek hajlottak. 
Ugyan a tető nem ázik be, a környezet terheit elviseli... no de beépíteni? hőszigetelni? szobát kialakítani? Nagyon nehéz vállalkozás. Semmi sem egyenes, alig van egy fix pont, ami jó alapot adhatna egy tetőtérbeépítéshez.

Kész a lécváz, jöhet a climacellA tetőn pár éve az előző tulajdonos alátét fóliát cserélt. Nem volt a legjobb választás, de ha belül erős párafékező fóliát  használunk, úgy a szigetelésünk rendben lehet, Illetve lehetne. De itt van a födém. Ilyen rétegrendet tényleg ritkán látni.  Ráadásul az egész lehajlott, majd leszakad. A fa födémgerendák oldalaiba mély, vésett nútokat készítettek. A födémgerenda belmérete, plusz a két nút mélysége méretű léceket vágtak, amelyeket betekertek szalmával, majd a helyükre ütötték, sárral betapasztották. Ahogy sorban tették egymás mellé a karókat, szépen zárult a födém. Ezután felül megtöltötték az üregeket sárral, agyaggal. A kész födémet alul még egy nádszövet réteggel hoztak egységesre, majd bevakolták, meszelték. (stukatúr)
Felül a födémgerenda tetjét ledeszkázták és újabb réteg sárral vonták be, úgy 7-10 cm vastagságban. Ennyi réteg, és most beépülne a tetőtér, biztosan felesleges. Olyan nehéz volt az egész, hogy egy mestergerendát építettek be valamikor, amit felfektetve a koszorúra, a gerendákat felhúzták hozzá. 

Feladatok: Födém kitakarítása, oromfalak laza, kiálló elemeinek eltávolítása/visszafalazása, új oromfal a beépítés végén, illetve tetősíkablakok beépítése. A födém egy részének elbontása, lécső építése.Nagyítás!
 A Szarufavastagítás, fóliázás, ragasztás, szigetelés, födém új járófelületének kialakítása, egy kis gépészet, elektromos szerelés, kartonozás, festés, burkolás, tehát van mit csinálni. Első lépésben a födém letakarítása történt. A törmelék kihordása napokig tartott. A födémgerendák tetején a deszkák nagyon jó állapotban voltak, eltekintve néhány szálvéget, ahol régebben a tető beázott. Ez rengeteg porral és kosszal járt. A födém tetején, kiegyenlítés gyanánt pallóváz került beépítésre, melyen OSB burkolat készült. Végre lehetett közlekedni. Közben feltárásra került a fürdőszoba feletti födémszakasz, melyből korosodott-porosodott üveggyapot bújt elő. A beépítésre kerülő tetőtér vízszintes zárásához, valamint a szaruzat merevítéséhez fogópárok épültek be. Talán ez volt az egyetlen megerősítés, amit meg kellett tenni. A kialakítandó tetőtér egyik oldalán egy karakteres és nagyon masszív kőfal állt. A kőfal egyenetlensége miatt viszont nem lehetett elkészíteni a tökéletes párazárást, ezért ahol a fólia és a fal találkozott, előzetesen vakolatsáv készült. Így tökéletesen rá lehetett ragasztani a fóliát. A szigetelendő tetőnek a szaruzatát meg kell vastagítani, illetve egy kis függőleges ál-térdfal darabot kialakítani. A vastagítással végre mód nyílik a belső sík kiigazítására. A vastagítás pontonként történik, ezért a szarufák oldalait bármilyen! fóliával le kell zárni, hogy a szigetelés közben a papír szigetelés ne folyjon át másik szarufaközbe. A beépített tetősíkablakok remek fényt adtak a félig elbontott födémnek, bevilágítva a földszint ezidáig sötét helyiségét. A tér egyre világosabb lett. A dörken reflex fólia nagy Sd értékével megfelelő párazárást biztosít. A belécezett és leragsztott fólia kész a cellulóz hőszigetelésre. A szigetelés elkészültével folytatódhattak a belső munkák, kartonozás, festés, laminált padló, kandalló építés. A kő tűzfal fehérre festett vakolatsáv keretezése nagyon szépen igazodott a tetősík festéséhez, illetve a sötétbarna járófelülethez. A kandalló és a bevilágító tetőablakok teljesen megváltoztatták az addig sötét alacsony belmagasságú használaton kívüli szobát.
Ugyan nem műemléki az épület mégsem kellett tetőszerkezetet vagy fedést cserélni. A végeredmény pedig egyértelművé teszi, hogy szinte nincs az a tetőtér, amely alkalmatlan lenne esetleg egy kis lakótér bővítésre.  
   
     

  A galériában érdemes megnézni az építkezésen készült többi képet is.   
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Google Bookmarks RSS Feed 

Ki olvas minket

Jelenleg 37 vendég olvas minket

Pezocell qr névjegy

pezowood_qr.png

Translate..

Ízelítő

Szigetelés fachwerk házban
fachwerk ház isocell szigeteléseJelen példánkban a szaruzaton és födémen is Sd>300 m értékű fóliával, illetve kiegészítőivel dolgoztunk. Azon építési mód, amellyel ez a lakóház megvalósult viszonylag ritka Magyarországon. A fachwerk házak történelme a középkorba nyúlik vissza, amikor is a favázat felépítve sárral-vesszővel töltötték ki a kialakult mezőket. Bővebben>>