Gerendaház párazárása cellulóz szigetelése

Szigetelés IsocellEgy jó gerendaház. Amely a fenyő természetességét, a tiszta levegőt, világos tereket és  nyugalmat árasztó összképével sokunkat csábít. (építésre, vásárlásra)
De hogy műszakilag is rendben legyen, ahhoz nem elegendő a gerendákat egymásra pakolni, aztán a többi szerkezetet meg szokásos módon elkészíteni, mert sajnos tapasztalatom szerint több hibás gerendaház épül, mint jól átgondolt szerkezetű és kivitelezésű.
Nem is feltétlenül a rossz stílusú házakra gondolok, bár azok is magukban hordozzák a hibák lehetőségét, inkább a szerkezeti elemek egymáshoz csatlakoztatását, a fal-födém, födém-tető nyílászárók beépítése, hőszigetelés és párazárás kérdéskörét látom legsúlyosabb problémának.

ÉS a lényeg itt is az apró részletekben rejlik. A gondos és pontos illesztésekben, ragasztásokban, tömítésekben.
Isocell hőszigetelés
A jövedelmekhez viszonyított magas energiaárak miatt elengedhetetlen a jó hőszigetelés. A  ház annyira jól szigetel, mint a leggyengébben pontja(i), a nyílászárók.
A nyílászárók helyes megválasztásával (és ez sajnos pénztárca függő) esélyük lesz egy szokásosnál jobb hőszigetelésű gerendaházban lakni. A falak, födém, tetőszerkezet hőszigetelése ugyancsak fontos feladat. De hogy a hőszigetelés-párafékezés hogyan is készüljön el, nos ezt már kevesebben tudják, vagy valósítják meg helyesen. Jelen épület egy 18 cm vastag rétegragasztott profilú alapanyagból készült gerendaház. Födéme látszó fafödém, felül borított deszkázattal.
Mivel a falak nem kaptak utólagos hőszigetelést, viszont a tetőtér beépített, ezért a tetősík, a tető fogópárjainak síkja, a tetőtéri válaszfalak, illetve a térdfal szigetelt. A födémszintig felépített gerendafal fölött üzemi körülmények között legyártott paneles szerkezet került. A helyükre daruzott falanként beépített elemek csavarosan rögzültek egymáshoz. A tető elkészültével, amely ugyancsak gyári körülmények között CNC gépen gyártódott, a gépészet és elektromos vezetékezés után kezdődhetett a párazárás, illetve papírszigetelés. A főfal gerendái között dagadó szalaggal biztosított a szélzárás. A nyílászárók beépítése után viszont mindenképpen szükség van a purhab mint hézagkitöltő és hőszigetelő anyagon kívül párazáró ragasztószalag használatára. Magyarul a tokot pára és szélzáró módon összekötjük a gerendafal belső síkjával.  
Isocell szigetelés gerendaházban
A szerkezet szépen kivitelezett. A tökéletes párazárást Dörken reflex fólia, míg a leragasztásokat Dörken polyband, Rothoblaas flexi band, a befújási pontok leragasztását D-tack takopro ragasztószalaggal végeztük. A nyílászárók tökéletes szélzárásáról az Isocell szalagok gondoskodtak. (Isocell airstop) A nyílászárók megfelelő ragasztása után az ablakot és falszerkezetet egyöntetűen letakaró deszka toktakaró készül. A papírszigetelés a legjobb megoldás. Amikor a cellákba fújva a fóliák kidagadnak, biztosak lehetünk abban, hogy a bedolgozott újrahasznosított újságpapír minden rést és hézagot kitöltött, szigeteletlen rész, így hőhíd nem maradt.  

A legtöbb panasz (a pezocell.hu weboldalról történő megkeresések alapján) a gerendaházak szélzárására érkezett. Leggyakrabban a nyílászárókat építik be hibásan. Ilyenkor ha egy ablakon marad 2-3 mm rés, több ablakon több ilyen rés. Ha ezt összeadnánk, kiderülne, hogy annyira rossz a szigetelés, mintha egy 80x80 cm-es ablak éjjel-nappal nyitva lenne. Így már mindjárt nem meglepő, hogy nem melegszik föl kellő hőmérsékletre a ház. Vagy nagyon hamar kihül. A nem megfelelően elkészített tetőszigetelést már nehéz kicserélni, de a nyílászárók és gerendafal találkozásának tömítésre viszonylag egyszerűen van lehetőség. Még egy gerendaház is lehet szinte tökéletesen tömített, a hőszigetelés (cellulóz szigetelés) pára ellen védett, a beépített nyílászárók pedig szélzáróak. A gondos, aprólékos munka később alacsony fűtésköltséget, jobb tömítettséget és jobb lakáskomfortot eredményez. 

   
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Google Bookmarks RSS Feed 

Ki olvas minket

Jelenleg 40 vendég olvas minket

Pezocell qr névjegy

pezowood_qr.png

Translate..

Ízelítő

Szigetelés fachwerk házban
fachwerk ház isocell szigeteléseJelen példánkban a szaruzaton és födémen is Sd>300 m értékű fóliával, illetve kiegészítőivel dolgoztunk. Azon építési mód, amellyel ez a lakóház megvalósult viszonylag ritka Magyarországon. A fachwerk házak történelme a középkorba nyúlik vissza, amikor is a favázat felépítve sárral-vesszővel töltötték ki a kialakult mezőket. Bővebben>>