Társasházi lakás vasbeton födémszigetelése járófelülettel

cellulózszigetelés vb. födémen lécváz közéAmikor a 70-es évek végén tömeges magánerős társasházépítés dúlt, számos épületet amely korábban épült, nem tudtak  befejezni. Évekig vakolatlanul álltak, vagy a felső szint nem készült el, ezért az utolsó szakaszban épült tömbökre lapostetőt terveztek. (Munkáspalotának nevezték az addig elkészült épületeket, és a magastető elhagyása olcsósító tényező lett volna)
E kapitális hülyeséget szerencsére nem valósították meg, a háztulajdonosok kiharcolták a magastetőt. Számos 
sorház tetőtere így épült be az évek során, amikor gyarapodott a család, vagy a kamaszgyerek önálló emeletre költözhetett.  No de mi van azokkal a házakkal, amelyeknek nem készült tetőtér beépítése. A lomtárnak használt padlás hőszigetelése is fontos, hiszen határoló szerkezet; hőszigetelni márpedig kell!

Kész a lécváz, jöhet a climacellAz évek során ki-ki cserélte nyílászáróit, esetleg a homlokzatot is hőszigetelte. Amikor ezek a házak épültek, nem volt szempont a hőszigetelés. Csak egy példa: A falak B-30 jelű falazóblokkból készültek, vastag habarcsterítéssel, a nyíálszárók jól szelelő egyesített szárnyú ablakok voltak, az ablakok fölötti áthidalás pedig többnyire koszorúvalk egyesített volt. Mai energetikai szempontok szerint borzasztóan rosszul hőszigeteltek. Az emeleti abalakok fölötti áthidalás pl. 10 cm vastag és 
tömör beton volt. Ennek ellenére penészedés, páralecsapódás nem volt. Annyira nem volt szélzáró az épület, hogy a szél ki be  járt, szinte szellőztetni sem kellett. 

No de a hőszigetelés a födémen. Jelen esetben egy ps födémpallós gerenda kisméretű tégla tálcákkal szinesítve. (olcsósítva) Felette felbeton, haszna nem sok, csak járható, hőszigetelés nuku. A pakoló felületre később is szükség lesz, ezért mindenképpen egy vázszerkezetet kell készíteni, majd burkolni valami járhatóval. Esetünkben ezek lécek és osb lett. A padlásfeljáró kritikus pont a szigetelésben  

A lomoktól megtisztított födémrészt kb. 40 cm-es tengelytávval lécezzük. Alsó sor élére állítva, felső sor lapjára fektetve,  minden találkozásnál csavar. Kezd összeállni a váz, már csak lábakat kell alá vágni, illetve megcsavarozni. Egységes 17 cm-es láb készült, így a szigetelés vastagsága 25 cm lesz. Nincs szükség az oldalfalhoz rögzíteni, hiszen minden oldalról fal, illetve tetősík közé ékelődik. Amikor egy nagyobb placc burkolható, át lehet pakolni a leburkolt felületre a tárolt holmikat. A cellulóz hőszigetelés elkészíthető úgy is, hogy teljesen kész a járófelület, de sokkal nagyobb az anyagfogyás, így inkább felülről szabadon fújva kell a cellulózt teríteni, s csak a szigetelés elkészülte után lerögzíteni a járófelületet. 

A papírszigetelés után már csak burkolni kell a felületet Problémás hely a felnyíló padláslétra, illetve lépcső tetején padlásajtó. Ezt korrekt hőszigeteléssel ellátni úgy, hogy  zárjon is, és tömítsen és hőszigeteljen, vetekszik egy új bejárati ajtó árával, és szigetelésben sem közelíti meg a következő technikát: Az ajtó szigeteletlen, maradhat abban a formában mint volt, és a hőszigetelt padlásunk tetejére csinálunk egy külön az ajtó fölé húzható szigetelést. Ez födémeknél, lenyíló padláslétra fölött is nagyon fontos. A szigeteletlen állapotról készült hőkamerás felvétel, a szigeteltről pedig az ajtó-kombináció elkészültével készítek majd. 

     
    

  
A galériában érdemes megnézni az építkezésen készült többi képet is.   

 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Google Bookmarks RSS Feed 

Ki olvas minket

Jelenleg 26 vendég olvas minket

Pezocell qr névjegy

pezowood_qr.png

Translate..