Bauland falszerkezetű passzív ház cellulóz födémszigetelése

Passzív ház cellulóz födémszigetelése A Bauland rendszer tényleg passzív házak építésére termett, de az Isoteq, Prokoncept is szinte azonos rendszerelemeket kínál. A kívül-belül habosított elemek között  egy monolit vasbeton mag adja az épület vázát, amely általában monolit födémekkel tagolt.
Jelen épületnél a polisztirol külső oldalon 30 cm, belső oldalon 5 cm. Hőtechnikai szempontból a belső oldallal nem nagyon számolnak tervezéskor, mivel előszeretettel szabdalják kerszetbe kasul elektromos és gépész vezetékek.
A passzív házak határoló szerkezeteit alacsony U érték, hézagmentesség és légtömörség jellemzi. A családi ház zárófödéme fölött cellulóz hőszigetelést készítettünk, 40 cm vastagságban.
A tetőszerkezetre a fokozott szigetelés megőrzése érdekében az épületből nem lehet feljutni, csak kívülről. 

  A passzív ház nyílászáróit az osztrák Internorm cég gyártotta. Építettük már be gerendaházba, ezért nem volt ismeretlen. Magas minősége, remek vasalatai, masszív megjelenése a legjobb választás. 3 rétegű üveggel, homogén fa szerkezettel 0,7-0,8 W/m2K összértékkel rendelkeznek. Bauland elemk ideális passzívház falszerkezetEnnél van jobb is, az osztrák gyártó 0,63-as fa-alu kombinációt is értékesít. A nyílászárók beépítése nem ér véget szimpla rögzítésnél, purhabos hézagkitöltésnél. A tokra ragasztott ablak szalag, un. párazáró és szélzáró ragasztószalag (pl.:Isocell ISOwindow F1 Bel) a beépítések előtt felrögzítésre került az ablakokra. A purhab levágása után a szalagot a spalét oldalára ragasztják. Így hézagmentes. Könnyűszerkezetes épületeknél érdemes külső szalagot is használni.. 
 A telek, és terület adottságaiból szinte kézenfekvő az épület tájolása. Vele együtt a helyiségek kiosztása. Szembetűnőek a hatalmas nyílászárók, melyek a fűtési energia egy nagy részét szolgáltatják benapozás által. Megemelt talpszelemen passzívházban A remek határoló szerkezetek, jól hőszigetelő nyílászárók és résmentesség együttállásakor már csak egy nagyon fontos dolog van, az élhető klímát biztosító gépészet. A passzív házakban nincs kitárt ajtó, szellőztetés . Erről gondoskodik a gépészet, amely minden szobába friss levegőt juttat, és a nedves helyiség(ek)ből elszívja az elhasználtat. Kombinálható egy talajszondával, amely az állandó föld alatti levegő hőmérsékletet kihasználva besegít az épület fűtésében vagy hűtésében. A rekuperátor a kívülről érkező friss oxygéndús levegőt melegíti fel a lakás elhasznált kifelé áramló hőjével. Ha ez nem lenne elég, a házban működő gépek hulladékhője, valamint a lakók hőleadása is segít a fűtésben. 
 Lassan összeáll a kép. Egy borzasztóan takarékos házunk van, nem nagyon költünk fűtésre. Nagyon extrém esetekben, pl. -10 fok alatt viszont szükség lehet egy kis hőpótlásra. Ilyenkor a rekuperátor is egy fűtőszál segítségével rásegít, vagy egyszeű elektromos radiátor, esetleg elektromos kazán segíthet a rendszerben.

Ebből a tortából a födémszigetelés szeletet végezzük el. A kész zárófödém tetején nehézlemez szigetelést készítettek. 40 cm cellulózszigetelés a passzívház födéménAz előirányzott szigetelési vastagság 40 cm. 
 Ebben az esetben, ha a koszorú szélén elhelyeznénk a talpszelement, úgy annak környezetében nem lehetne garantálni a megfelelő vastagságot, ezért felemelték azt. Nem nagyon van olyan padlásfödém, ahol később ne kellene ilyen-olyan okból szerelni, javítani. Ha muszáj és fel kell menni, úgy a cellulózt félrehúzva egy hólapáttal el lehet végezni a szereléseket, majd visszazárva továbbra is egyenletes a hőszigetelés. A cellulóz minden részt, minden apró rést kitölt. Tökéletesen homogén.
Az építési szakaszban a házban rengeteg a nedvesség, ezért folyamatos a fűtés, szellőztetés. A vakolás még nincs kész, ez is majd további vízbevitelt jelent. A belső páranyomás óriási az épületbe lépve. Az emeleti szobák mennyezetén, a folymatos páralecsapódás hatalmas cseppekben alkot domborművet. Az aljzatbeton, vakolás, de még a glettelés-festés is sok sok nedvességet juttat az épületbe, amit mindenképpen ki kell szárítani. Az idő előtti használatbavétel masszív párásodást okozhat. (persze a szellőztetőgép nagyon sokat segít a páratartalom megfelelő szintjének stabilizálásában)

A galériában látható a többi helyszínen készült fotó is.
 
   
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Google Bookmarks RSS Feed 

Ki olvas minket

Jelenleg 32 vendég olvas minket

Pezocell qr névjegy

pezowood_qr.png

Translate..

Ízelítő

Isocell a homlokzaton

Legyen szó régi vagy új épületről, a homlokzat szigetelésére több mód is nyílik. A legismertebb a dryvit rendszer és azok klónjai különféle habokkal. Páraáteresztő képességük nem sok, de hosszú távon bizonyítottak már, ráadásul nem is magyar találmány, így külföldön is kipróbált jóság. Amit most bemutatunk, az egy teljesen új rétegrend. Bővebben>>