Passzívház födémszigetelése

Pezocell hőszigetelés készítése előtt párazáró fólai a födémen + gépészet Szerencsér egyre gyakrabban épülnek passzív lakóházak. Egyrészt a növekvő energiaárak, másrészt a környezettudatos gondolkodás eredményeként. Rövid 
cikkünkben a födémszigetelést készítettük pezocell technológiával. A födém - jelen esetben egy felül borított fafödém - szélzárását és párafékezését kell megoldani első feladatként. A fafödém deszkaburkolatán párazáró fólia terítés készült, amely minden átlapolásnál leragasztásra kerül. A födém készítésénél ez megelőz bárminemű továbbépítést. 
Sokszor futottunk bele abba a problémáb, hogy a kész födémen lelkes gépészek, elektromos szerelők telekábelezték a páraszáró fólia elhelyezése előtt.  Ebben az esetben már nem lehet, vagy borzasztóan nehéz korrekt hézagmentes párazárást készíteni. 

Tehát először fólia, aztán gépészet és elektromos szerelés. A gépészeti vezetékek födémáttöréseinél a találkozásokat gondosan le kell ragasztani. Papírszigetelés terítése födémen pontos vastagság beállítása A párazáró fólia fallal, kéményáttöréssel, vagy koszorú találkozásánál is így kell eljárni. Ezt sokesetben nem lehet azonnal elvégezni, mert az építés alatt rengeteg por kerül a szerkezetekre. Ezt el kell távolítani, majd szükséges esetben kellősíteni. Ezután vagy ragasztószalaggal, vagy tubusos masszával leragasztani. Amikor elektromos vezeték védőcsőből lép ki, majd vezet a fűtetlen padlástérbe, mindenkinek világos, hogy egy kis szélcsatorna keletkezik. Ezen a védőcsövön a hideg levegő akadálytalanul átjut, és a fűtött lakótérben hideg felületet fog okozni. (hideg, esetleg páralecsapódás, penész...) Ezen vezetékdarabokat is tömíteni kell. 
  Tökéletes párazárás .. tökéletes szélzárás..tökéletes szigetelésA passzív ház légcseréjét biztosító csőrendszer környékét szálas hagyományos, vagy táblás szigetelőanyaggal szinte lehetetlen hőszigetelni. A képeken a papír  szigetelés teljesen körülveszi, körülöleli a szigetelési sávban elhelyezkedő vezetékeket, kábeleket. Egy esetleges későbbi javítási munkánál sem kell sokat pakolgatni a hőszigetelést, egyszerűen egy hólapáttal elkotorni a javítandó területről az anyagot, majd a szerelés végeztével visszahúzni, elteríteni. A galériában látszik, hogy közel 50 cm vastag cellulóz szigetelés készült. Az, hogy egy adott szerkezet milyen vastag hőszigetelést kapjon, mindig a tervező és az építtető közös megegyezésén múlik. Önamgában egyes szerkezet hőszigetelési vastagsága semmit sem jelent. Mindig egyben kell vizsgálni az épületet. Jelen példánkban, ahol az éves, egy m2-re vetített energiaigény 15 kWh/m2/év alatt kell hogy legyen, szükséges az ekkora vastagság elkészítése. Természetesen hozzá kell tenni, abban az esetben fog jól működni az épület, ha az összes járulékos technológiai lépés megvalósul. A galériában még több kép a munkáról.
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Google Bookmarks RSS Feed 

Ki olvas minket

Jelenleg 25 vendég olvas minket

Pezocell qr névjegy

pezowood_qr.png

Translate..

Ízelítő

Isocell a homlokzaton

Legyen szó régi vagy új épületről, a homlokzat szigetelésére több mód is nyílik. A legismertebb a dryvit rendszer és azok klónjai különféle habokkal. Páraáteresztő képességük nem sok, de hosszú távon bizonyítottak már, ráadásul nem is magyar találmány, így külföldön is kipróbált jóság. Amit most bemutatunk, az egy teljesen új rétegrend. Bővebben>>