Loading...

Kezdőlap

Duplafalas öko gerendaház Isocell szigeteléssel szélzárássalA gerendaházak hőszigetelése, szélzártása és párafékezése az egyik legnagyobb feladat, amelyet nagyon ritkán sikerül jól megoldani. A boronafal nem tökéletesen zár, akármilyen jó minőségű is. Összeépítés után roskad még 1-2 évig, az ebből eredő mozgásokis réseket hozhatnak létre, ami újabb rés a házon. Amikor szóló gerendafal és belső hőszigetelés készül, akkor a párazáró-fékező fólia körbevezetése a határoló szerkezeteken, a nyílászárók tokjaira vezetés a feladat lényege. Ha nem korrekt a párazáró fólia folytonossága, a leragasztások minősége, esetleg nem megfelelő minőségű a fólia, akkor szinte biztosan huzatos lesz a ház. Mehet a fűtés folyamatosan, nem lesz meleg és nem kívánt légáramlatokkal lesz tele a ház. 
Egyszerűbb az eset ha duplafalas gerendaház épül. Idén év elején építettük ezt az épületet, ahol a falat, födémet, tetőt is Isocell szigeteléssel szigeteltük, illetve az Isocell rendszer párazáró-fékező fóliáit, ragasztószalagait használtuk. Amikor a dupla fal megépült, a falakba kerülő elektromos vezetékek, védőcsövek elhelyezésre kerültek, kezdődhetett a szigetelés, illetve az előkészítő munkálatok. A nyílászáróknál a lezárásokat fóliával oldottuk meg. Itt a cél a papírszigetelés kijutásának megakadályozása, nem a tökéletes zárás. A párazárást később, az ajtók és ablakok beépítésekor készítjük. Ekkor már előtérbe kerül a szélzárás és a párazárás problémaköre.

Duplafalas öko gerendaház hőszigetelésecellulóz szigetelés duplafalas gerendaházban
  A szigetelést a falszakaszok tetején végezzük, a kifújást szakaszosan végezzük.  Amikor egy falszakasz szigetelése befejeződik, a szaruzatig végezzük a szigetelést. Ez azt jelenti, hogy a falak teteje fizikailag nincs lezárva. Ott a papírszigetelés befordul a tetősíkba, majd folytatódik mint tetőszigetelés. Az építési mód egyik legnagyobb előnye itt jelentkezik. Mivel nincs talpszelemen, (Az utolsó gerendaelem az ) ezért annak környezete nem is okozhat gondot szigetelési szempontból. 

    Amikor az összes falszakasz kész, folytatódhat a szigetelés a tetősíkkal. Ehhez persze más is kell, konkrétan el kel végezni a tetőszerkezet belső oldlán a párafékezést, azt rá kell vezetni az oromfalakra, illetve a függőleges falak utolsó elemeire. Ehhez az Isocell rendszer Öko natúr 6,45 -ös Sd értékű fóliáját, valamint a leragasztásukhoz Isocell Airstop ragasztószalagot használtunk. A tető belső síkjára feszítve, tűzve, majd átlapolásaikon leragasztva. A fóliát az oromfalhoz folytonosan ragasztjuk, illetve a fólia tetejét a látszó tarljszelemen oldalaira. 
 Födémszigetelés Amikor a tetősík belül is kész, (lambéria burkolat) akkor a födém tetején szerelendő gépészeti munkákat kell megvárni. Meggyőződésünk, hogy a fafödém tetején is összefüggő fóliaréteget kell kialakítani. Azt is leragasztva az oldalfalakhoz. Itt nem is annyira párafékező szerep, mint a használatból eredő föntről esetlegesen lehulló por megfogásáról van szó. Amikor a párnafázat elkészül a födémen, elkészülhet a hőszigetelés. Ezután -jelen esetben- 4 oldalán nútolt OSB burkolást készítettünk. Ez képes fogadni a különböző lehetséges burkolatokat majd. 

Érdemes szót ejteni a nyílászárók szél és párazárásáról. Isocell szigetelés duplafalas öko gerendaházbanA nyílászáró gyártója által átadott ablak, ajtó egy nyersanyag, amihez különböző elemeket és rétegeket rögzítve felnöveljük a gerendaház falvastagságához, illetve mindezek előtt külső és belső párazáró és páraáteresztő de szélzáró szalagokat rögzítünk. Az Isocell Iso window F1 külső és belső szalagjait felhasználva tökéletesítjük a rendszert. A beépített rögzített nyílászárókat végül deszka takarással látjuk el.

Az épületben a következő helyekre használtunk Isocell szigetelést:

- A főfalak 2x80 mm-es tömör gerendafalból készültek, ezek közé 15 cm Isocell szigetelét fújtunk.
- A tetősík 20 cm vastag szarufái közé fújtunk Isocellt, vízszintesen terített rész (fogópár) nem volt
- A fafödém tetején 10 cm párnafázat között szigeteltünk Isocellel. 
  Az összes bedolgozott papírszigetelés mennyiség úgy 3,5 tonna volt. 

A ház építéséről a fázisonkkénti képek ebben a képgalériában láthatók.

A gerendaházakról a pezowood.hu oldalunkon, vagy a fahaz.info weboldalunkon olvashat többet.