Szentendrei duplafalas téglaépület cellulóz szigetelése

Szentendre cellulóz szigetelés
2015-ben Az év háza díjat Borbás Péter DLA építész tervei alapján, Szentendrén megépült Ökologikus ház nyerte. (Gratulálunk neki!)


Természetesen szigetelési szempontból érdekes nekünk, de kitűnő anyaghasználata, arányos tömegei miatt is érdemes lenne vele foglalkozni. 2012-ben Szentendrén épült, hagyományos anyagok felhasználásával. Főfalai téglából készültek. Fa födémes, tetőtere beépített. Homlokzatán kő, tégla, fa, fémlemez, és bontott agyagcserép jelenik meg. 

 A homlokzat festett fehér színű, de előtűnik az alatta használt építőanyagok struktúrája. A nyílászárók natúr, fenyő színhez leginkább közelebb állók, tetőszerkezete is natúr gyalult felületeivel jelenik meg. 

 
Szentendre, cellulóz hőszigetelés
 
A családi ház főfalai 25 cm vastag téglából készültek. A főfalra kifelé Dörken párazáró fólia került. Ezután 20 cm elhagyással önálló bontott tégla fal, illetve rakott kőfal épült. A két falazat közé 20 cm cellulóz hőszigetelés került. A külső és belső téglafal pontonként fém pálcákkal összekötésre került, de a nyílászárók körül - mint egy vaktok - kész faszerkezet is összekapcsolja a külső és belső falat. A párazáró fólia átlapolásait leragasztották, a fóliák nyílászáróval találkozását is szintúgy. 

 Ahol hosszabb, egybefüggő falaszakaszok voltak, hosszanti OSB csíkokat szabdalva, a szigetelés vastagságára méretezve távtartó bordák kerültek beépítésre. Ezek egyenletes osztással sorakoztak a párazáró fólia külső oldalán. Az OSB lapok pedig megfelelő merevséget adtak a külső téglafalnak. A duplafalas szekezeteknél a cellulóz szigetelés nem indul közvetlenül a lábazatról, vagy szerelőbetonról. Minden esetben 30-40 cm magasságig vízálló hőszigeteő anyag, jelen esetben zárt cellás polisztirol indul a hőszigetelés. 

A papírszigetelés kitűnő hézagkitöltő képessége lehetővé teszi a hőszigetelés legkisebb hézagokba történő bejutattását. Ez esetben a falazat készítésével egy időben történt a cellulóz hőszigetelés bedolgozása, vagyis pár sor tégla felfalazás után szigetelni kellett. A belső, 25 cm-es fal tetején futó koszorúra terhel a tetőszerkezet és a födémszerkezet. Természetesen fafödémről van szó. A tetőtérben két szoba, egy fürdő és egy nagyobb lakótér került kialakításra, ami teljes tetőszigetelést követelt. 

Szentendre duplafalas lakóház cellulóz szigeteléseElső lépésben a tetőszerkezet belső oldalán a 15 cm-es szerkezeti vastagságot növeltük fel 25 cm-re. A belső párazárást most is dörken reflex fóliával oldottuk meg. 

A fóliák átlapolásánál dörken polyband ragasztószalagot, míg a csatlakozó felületekre Pico ragasztószalagot alkalmaztunk. A tervnek megfelelően a tetőszerkezet kötőgerendái látszó elemként megmaradtak. Ez a bentmaradó gerenda az egyik legnagyobb hibaforrás a tetőszerkezetek párazárásainak készítésekor. Szerencsére nem fogópárokat kell körbecsomagolni, csak kötőgerendákat. Ahol a tetősík metszi a kötőgerendát, a gerenda mindkét oldalára kell rögzíteni a fólia lefogatásához lécdarabokat. Amikor a párazáró fólia körbefutja a gerendát, gondosan le kell ragasztani fóliaragasztóval . Szentendre cellulóz hőszigetelés Ez biztosítja a párazáró fólia tökéletes kapcsolatát a fa elemekkel. 

A fóliázás után belső szorító lécvázat rögzítettünk föl. Papírszigetelés készítésekor a gyári mérések szerint, megrendelői elvárások, vagy  hőtechnikai számítás szerinti vastagságot célzunk meg. Amikor egy tetősík hőszigetelését készítjük, manapság szinte kivétel nélkül külső páraáteresztő, illetve belső párazáró fólia rétegek közé kerül a hőszigetelés. Amikor a rendelekzésre álló szigetelendő közök elkészülnek, és mérhetőek, ahhoz képest az elkészült szigetelés minden esetben vastagabb, mivel kifelé és befelé is a fóliákat kipúposítja a hőszigetelő anyag. 

A tetőszerkezet hőszigetelése, párazárása szempotjából kétség sincs affelől, hogy az egyik legjobb választás volt a cellulóz szigetelés és párazárás  kombinációja. A főfalaknál is sikerült több fontos elvárást egy csokorba kötni, úgy mint jó hőszigetelés és nagy hőtároló kapacitás. 
 
A galériában az összes fénykép, amely a helyszínen készült a témekörben.
 
 

 
 

Pezocell qr névjegy

pezowood_qr.png

Translate..

Ízelítő

Prokoncept ház papír szigetelése

Kicsit idegenkedtek a cellulóz szigeteléstől, mert valamiről csupa jót hallani, az nem ugyanaz mint megtapasztalni, kipróbálni, tesztelni "működés közben".
 Ha a paraméterek nem hazudnak, már pedig CE, ETA minősítettek, akkor jónak kell lennie. A kétszintes épület, a második szint fölött viszonylag alacsony hajlásszögű tetőt kapott. Bővebben >>